Výstava v Poľskom inštitúte potvrdzuje, prečo je teraz Rok J. Korczaka

13.01.2012 Bratislava

Bratislava 13. januára (TASR) - Asi 150 ilustrácií s literárnymi textami predstavuje výstavu Janusz Korczak a jeho dielo. Je v Poľskom inštitúte v centre Bratislavy, kde potrvá do 24. februára. O ľudskom a umeleckom význame uvedenej osobnosti svedčí skutočnosť, že poľský Sejm vyhlásil rok 2012 za Rok Janusza Korczaka.

Korczak (1878-1942) vlastným menom Henryk Goldszmit vyštudoval Lekársku fakultu Varšavskej univerzity. Bol židovský lekár, pedagóg, tvorca systému internátnej výchovy, detský psychológ, autor mnohých pedagogických prác o osobnosti dieťaťa. Bojoval za práva detí a formovanie ich osobnosti. V roku 1912 založil vo Varšave židovský sirotinec, kde zaviedol svoj experimentálny výchovný systém so sociálnymi aktivizáciami detí. Riaditeľom sirotinca bol 30 rokov až do poslednej chvíle, keď v roku 1942 z tohto Domu sirôt nacisti deportovali deti do koncentračného tábora v Treblinke. Korczak odmietol možnosť zachrániť si život a spolu so \"svojimi\" deťmi zahynul pravdepodobne čoskoro po príchode do tohto vyhladzovacieho tábora.

Okrem odborných prác napísal Janusz Korczak knihy pre deti. Táto literárna činnosť a jeho osoba ako námet na ilustráciu boli umelecky inšpiratívne, čo sa potvrdilo na tvorivých dielňach v Krasnobrode. Zúčastnilo sa ich vyše 40 popredných ilustrátorov z celého sveta a výstava je výberom z ich tvorby spolu s úryvkami rozprávkových príbehov Korczaka. Medzi jeho najznámejšie knihy patria Kráľ Maťko prvý, Kráľ Maťko na opustenom ostrove, Kajtuš čarodejník, Bankrot malého Džeka, Keď budem znovu malý, Dieťa salónov, Sláva, Tvrdohlavý chlapec, Spoveď motýľa či Tri Herškove výpravy. Expozíciu dopĺňa rovnomenná publikácia s výberom ilustrácií od rôznych výtvarníkov ku Korczakovým textom.

\"Z Bratislavy pôjde výstava do Prahy a Písku,\" na štvrtkovej (12.1.) vernisáži uviedol pre TASR Pavel Trojan z Poľského inštitútu v Prahe.
 

Vyberte región